Martta Nukketeollisuus "Nukkela" 1908-1974 ja
Emil Nurmen Leikkikaluvalmistamo, Turku

Yksi maamme tunnetuimmista nukenvalmistajista Turun Martta-Nukketeollisuus perustettiin Martta-Yhdistyksen toimesta vuonna 1908. Perusajatuksena oli saada kotiäideille ansioita hyvälaatuisia nukkeja valmistamalla. Ensimmäiset kansallispukuihin puetut Martta nuket esiteltiin Martta-päivillä jo samana vuonna. Nuket valmistettiin käsityönä aina vaatteisiin käytettyjä kankaita myöten, vain päät olivat tehdasvalmisteisia saksalaisen Gebruder Heubach:n tuotantoa. Alkuvaiheessa nukkeja myytiin pääasiassa toreilla ja markkinoilla Turussa, Salossa, Helsingissä ja Tampereella. Martta-Nukketeollisuus esitteli mallistoaan myös ahkerasti messuilla aina ulkomaita myöten. Ensimmäisen maailmansodan aikoihin Saksasta tuoduista nukenpäistä alkoi tulla pulaa ja nukkeja jouduttiin myymään jopa ilman päätä. Kangaspäisiäkin nukeja yritettiin markkinoida mutta ne eivät miellyttäneet korkeaan laatuun tottuneita asiakkaita.

Avuksi tuli leikikaluvalmistamon omistaja maalarimestari Emil Nurmi. Hän oli aloittanut "kaikenlaisten leikkikalujen" valmistuksen jo vuonna 1916. Nyt hän ryhtyi valmistamaan nukenpätä itse kehittämästään, posliinia muistuttavasta kipsi- paperimassaseoksesta. Myöhemmin, vuonna 1935 Martta-Nukketeollisuus sai myös sovittua itselleen yksinoikeuden nukenpäiden myyntiin. Sodan takia ulkomailta tuodulla tavaralla oli korkea tulli, tämä suojasi tehokkaasti myös Nukketeollisuuden tuotantoa. Martta-Nukketeollisudelle työskentelevien määrä oli kasvanut 10 vuodessa 16:sta 112 henkeen. Erikoista oli myös se että lähes kaikki nuken osien valmistukseen osallistuneet henkilöt työskentelivät kotonaan. Vain nukkejen viimeistely ja ompelijoiden koulutus tehtiin Nukkelassa. Siellä työskenteli johtajien lisäksi kuitenkin ainoastaan 3-4 henkeä. Lisäksi H.E. Nurmen Leluvalmistamossa työskenteli 30 henkeä.

Vuonna 1930   Martta-Nukketeollisuuden tuotteet palkittiin Suomen Suurmessuilla Helsingissä messujen kultamitallilla. Näihin aikoihin syntyi myös Nukketeollisuuden ehkä suosituin nukke, silmänsä sulkeva Shirley Templeä muistuttava Bebe. Koko 1930 luku oli Nukketeollisuudelle kiireistä aikaa. Suomeen syntyi myös runsaasti muita, nukkeja valmistavia pienyrityksiä. Kansallispukuisia nukkeja myytiin runsaasti myös ainakin Ruotsiin ja Norjaan.
Toisen maailmansodan aikoihin 1940 luvulla alkoivat taas vaikeudet ja tavaran saanti tyrehtyi. Nyt jouduttiin tekemään nukkeja jopa paperikankaasta. Beben valmistamiseen käyttettyjä lasisilmiä ja mohairhiuksia oli mahdotonta saada ja syntyi pula-ajan Bebe. Bebe jolla ei ollut liikkuvia silmiä eikä kaununiita mohair hiuksia, myös vaatteet muuttuivat yksinkertaisemmiksi. Lähes koko 40-luvun, ihan sen alkua lukuunottamatta Nukkelassa oli erittäin kiireistä. Tilauksia tuli enemmän kuin mitä nukkeja pystyttiin toimittamaan.
Siirryttäessä 50-luvulle tilanne oli edelleen huono tuontiosien suhteen. Niinpä joihinkin nukkemalleihin tehtiin kokeeksi Nurmen tehtaan toimesta liikkuvia silmiä massasta ja metallista. Vuonna 1950 Nukkela voittikin tuotteillaan Suurmessuilta toisen kerran kultamitallin. Mutta ajat olivat muuttumassa, oltiin siirtymässä uuteen muovin ja kumin aikakausteen. Muoviset ja kumiset nuket ja nukenpäät tulivat kauppoihin. Niiden hinta oli huomattavasti edullisempi kuin Nukkelan tuotteiden. Kaupaksi kävivät 1950 luvun puolivälissä enää vain suuret liikuvilla silmillä ja äänellä varustetut nuket. Tuontinukkejen lisäksi myös kotimaahan syntyi varteenotettuja kilpailijoita. Yksi tunnetuimmista oli Vihdissä toiminut, muovisia nukkeja valmistanut Dollytex.
Siirryttiin 60-luvulle jolloin Nukkelaan syntyi uusi pienokainen, kankainen mollanukke. Tuotantoon otettin lisäksi uudelleen eläinlelut. Myös kansallispukuisten. matkamuistonukkejen vartaloa uudistettiin 60-luvulla. Näillä toimilla pystyttiin myyntiä vielä hetkeksi elvyttämään.
Vuonna 1974 Martta-Yhdistys myi nukketuotannon ja Nukkelan Kanervan perheelle. Imeisesti ulkomainen kilpailu ei kuitenkaan ollut ainoa syy toiminnan myyntiin vaan myös sisäisillä ristiriidoilla lienee ollut tähän vaikutusta. Turun Martta-Nukketeollisuus ehti kuitenkin toimia vuodesta 1908 aina vuoteen 1974 eli lähes 70 vuotta joka on melkoinen saavutus, ottaen huomioon että tuotantoon kuuluivat lähes ainoastaan erilaiset nuket ja niiden vaatteet.

Lähdeteoksina käytetty seuraavia kirjoja:
Suuri Suomalainen Nukkekirja ISBN 951-9440-52-6
Pipsa Ystäväni / Min Vän Pipsa ISBN 951-9125-70-1

Pula-ajan Bebe

martta_bebe_p_m.jpg (4710 bytes)

Pipsa vauvanukke

martta_pipsa1_m.jpg (8086 bytes)

Veli poikanukke

 martta_pipsa2_m.jpg (6894 bytes)

 

Kuvassa alhaalla joitakin matkamuistonukkeja 1960-luvulta

martta_nat_m.jpg (15542 bytes)

 

These items are from my collection... Not for sale! Lisää kuvia
Martta Nukeista

Beginning at   www.fintoys.com